Varför använder jag fodervärd?


Detta är för att jag som uppfödare skall kunna utveckla min avel. Jag har ett begränsat utrymme hemma för ett visst antal katter, men även för att utveckla det linjer jag vill kan jag behöva sätta ut katter på foder. Det finns ett syfte till och det är för att mina katter ska få komma till varaktiga hem på en gång!

Jag anser att man inte ska ha mer katter hemma än vad man hinner med att ta hand om, varje individ behöver sin uppmärksamhet och ompyssling!

SE*Krasus sätter stor vikt vid att just kattens individuella behov ska uppfyllas. Jag vill att alla mina katter skall få så mycket uppmärksamhet, omvårdnad och kärlek som möjligt. Har jag för stor kattgrupp hemma blir detta en omöjlighet. Sedan med minskad kattgrupp kan det vara mindre stress och mindre risker för smittspridning. För att uppfylla alla dessa krav är det av vikt att jag kan använda mig av trygga och ordningsamma fodervärdar!

Vad innebär det att vara fodervärd? 

Som fodervärd betalar man antingen ingen köpesumma eller en del av  köpesumman för katten. beroende på om du är helfodervärd eller halvfodervärd.

Att vara fodervärd inneär att katten bor hos  fodervärden, men att jag som uppfödare äger katten och har rätt att  ställa ut och att använda den i avel i en omfattning och under en  tidsperiod som vi avtalar om och som framgår av fodervärdsavtalet.
Detta kan se lite olika ut men normalt sträcker sig avtalet två-tre år från avtalsdatum och innebär att jag vill ha 1-3 kullar för en honkatt.
Som kull räknar jag minst två levande kattungar vid fem veckors ålder. En hankatt vill jag i regel använda till omkring 1-4 parningar som  resulterar i konstaterad dräktighet hos honan, och med den hona jag väljer.
Som ägare till katten står jag för kattens liv- och veterinärvårdsförsäkring och alla kostnader (tester och dylikt) som har att göra med avel och utställning.
Foderärden betalar alla kostnader runt kattens vardag (mat, sand, leksaker och veterinärräkningar upp till självrisk om inte veterinärbesöket har att göra med dräktighet eller aveln).
När avtalsperioden är slut övergår katten i fodervärdens ägo utan ytterligare kostnader, allternativt om avtalat så bekostas kastrering av fodervärd.
Halvfodervärd inneär att fodervärden betalar halva kattungepriset och att jag får 1 kull alternativt 2 parningar som resulterar i dräktig hona om det är en hankatt.

En hona på foder

får normalt sin kull hos fodervärden - därför vill jag att fodervärden bor nära mig.
Det innebär att fodervärden måste vara beredd att passa/ta semester eller dylikt runt de dagar då förlossningen är inplanerad.
Jag förväntar mig att fodervärden kontaktar mig när bebisarna är på väg så att jag har möjlighet att komma och hjälpa till vid denna nystarten av en ny familj. Kullen är mitt ansvar så fodervärden får också räkna med att jag som uppfödare regelbundet hälsar på under kullens uppväxt. Kullens välmående är mitt ansvar som uppfödare..

En hane på foder

kan antingen genomföra sina parningar hos fodervärden (dvs honkatterna  hälsar på hos fodervärden) eller hos mig. En del hankatter blir fertil tidigt och detta kan ibland leda till problem. En fertil hankatt kan (men långtifrån alltid) skrika och gorma och vara oerhört rastlös. I värsta fall kan han börja strila (kissa) inne och det är stressande för katten och för fodervärden.

Om detta skulle inträffa får vi komma överens om en lösning som fungerar såväl för mig som uppfödare som för katt och fodervärden. Antingen får katten en kort period flytta hem till mig och genomföra sina parningar snabbt eller så har fodervärden möjlighet att köpa loss katten enligt en förutbestämd taxa som är avtalat i fodervärdsavtalet. Kattens välbefinnande är det viktigaste för mig så vi får hitta en bra lösning tillsammans!

Normalt överlåts katten till fodervärden efter kastration som betalas av fodervärdenen.


Kan jag ångra mig?

Ja, det kan du, men precis som när du köper en egen katt är det ett stort  ansvar att ta hand om ett litet liv. Katten bryr sig inte ett dugg om att jag står som ägare - den kommer att se Dig som sin matte eller husse. Ta inte en foderkatt "på prov" utan tänk igenom ditt eventuella  fodervärdskapet lika mycket eller ännu mer än ett kattköp. Alla katter är värda lyckliga och långvariga hem!

Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse. Men viktigast är att du och jag kan ha en dialog med varandra så får vi tillsammans hitta den bästa lösningen. Men du kan inte räkna med att jag omedelbart kan ta hem katten då jag måste tänka på hela min kattgrupps välbefinnade. Innan en överlåtelse kan fullföljas till annan ägare av foderkatten ska kastration genomföras och bekostas av foderägaren. Man kan således inte överlåta ett fodervärdskontrakt. Allt detta efter överenskommelse med mig förståss!

 Vem passar att vara fodervärd?

Kanske älskar du katter, men vet inte något om hur man ställer ut eller tänker vid avelsarbete. Kanske funderar du på att köpa en hona och sedan ta en kull kattungar för att det är gulligt eller för att du/barnen vill uppleva detta livets mirakel en gång. Då är det ett bättre allternativ att ta en katt på foder av en kunnig uppfödare som har information om hur du undviker inavel och rasrelaterade sjukdomar samt obligatoriska tester.

Eller kanske är du intersserad av att lära dig mer om avel och utställning innan du själv påbörjar din egna resa som kattuppödare. Jag ger dig hjälp och vägledning under vårt sammarbete. En av mina kullar vara en bra första kull för dig.

Är det utställningar du är intresserad av så kan jag hjälpa till med tips och råd, allternativt följa med.

 

 

a_tassar-lod-few
a_tassar-lod-few
a_tassar-lod-few
a_tassar-lod-few
a_tassar-lod-few
a_tassar-lod-few
a_tassar-lod-few
a_tassar-lod-few
a_tassar-lod-few

SE*Krasus

SEKrasus