Fodervärd/Hostfamily

Fodervärdskap

Även vid de tillfällen som vi inte har någon katt som söker fodervärd, får ni gärna lämna ett intresse i kontaktformuläret. Ett krav är att du ska bo inom en timmas resväg från mig då du väljer en hona. För hane fungerar det upp mot 2 timmar.

Varför använder jag fodervärd?


Detta är för att jag som uppfödare skall kunna utveckla min avel. Jag har ett begränsat utrymme hemma för ett visst antal katter, men även för att utveckla det linjer jag vill kan jag behöva sätta ut katter på foder. Det finns ett syfte till och det är för att mina katter ska få komma till varaktiga hem på en gång!

Jag anser att man inte ska ha mer katter hemma än vad man hinner med att ta hand om, varje individ behöver sin uppmärksamhet och ompyssling!


SE*Krasus sätter stor vikt vid att just kattens individuella behov ska uppfyllas. Jag vill att alla mina katter skall få så mycket uppmärksamhet, omvårdnad och kärlek som möjligt. Har jag för stor kattgrupp hemma blir detta en omöjlighet. Sedan med minskad kattgrupp kan det vara mindre stress och mindre risker för smittspridning. För att uppfylla alla dessa krav är det av vikt att jag kan använda mig av trygga och ordningsamma fodervärdar!


Vad innebär det att vara fodervärd? 


Som fodervärd betalar man antingen ingen köpesumma för katten. Detta för att betalningen omvandlas då i jobbet du lägger ner i att vara min förlängda arm i min avel. Jag har huvudansvaret, men du som fodervärd är mina armar och ögon.


Att vara fodervärd innebär att katten bor hos  fodervärden, men att jag som uppfödare äger katten och har rätt att  ställa ut och att använda den i avel i en omfattning och under en tidsperiod som vi avtalar om och som framgår av fodervärdsavtalet.


Detta kan se lite olika ut men normalt sträcker sig avtalet upp till fem års ålder på katten och innebär att de kullar honan har under denna tiden växer upp hos fodervärden.

Som kull räknar jag minst tre levande kattungar vid fem veckors ålder.


Som ägare till katten står jag för alla kostnader (tester och dylikt) som har att göra med avel och utställning.

Foderärden betalar alla kostnader runt kattens vardag, försäkring, mat, sand, leksaker, och veterinärräkningar om inte veterinärbesöket har att göra med dräktighet eller aveln.


När avtalsperioden är slut övergår katten i fodervärdens ägo utan ytterligare kostnader, allternativt om avtalat så bekostas kastrering av fodervärd.

Hur avtalen utformas beror mycket på mina planer för katten men dessa kommer vi överens om innan vi skriver under några papper.


En hona på foder


Får sin kull hos fodervärden - därför vill jag att fodervärden bor nära mig, (max 30-60 min med bil).

Det innebär att fodervärden måste vara beredd att passa/ta semester eller dylikt runt de dagar då förlossningen är inplanerad (graviditetsdag dag 60-70)

Jag förväntar mig att fodervärden kontaktar mig när bebisarna är på väg så att jag har möjlighet att komma och hjälpa till vid denna nystarten av en ny familj. Kullen är mitt ansvar så fodervärden får också räkna med att jag som uppfödare regelbundet hälsar på under kullens uppväxt. Kullens välmående är mitt ansvar som uppfödare.


På en hona handlar det om två kullar oftast.

En hane på foder


Han kan antingen genomföra sina parningar hos fodervärden (dvs honkatterna hälsar på hos fodervärden) eller hos mig. Jag har ett parningsrum i min källare. En del hankatter blir fertil tidigt och detta kan ibland leda till problem. En fertil hankatt kan (men långtifrån alltid) skrika och gorma och vara oerhört rastlös. I värsta fall kan han börja strila (kissa) inne och det är stressande för katten och för fodervärden.


Om detta skulle inträffa får vi komma överens om en lösning som fungerar såväl för mig som uppfödare som för katt och fodervärd. Skulle så vara fallet så ligger det även i mitt intresse att finna ut en lösning. p-piller, kastrat chip eller så får katten under en kort period flytta hem till mig och genomföra sina parningar snabbt.


Som ett sista allternativ är att vi kommer överens om att avsluta kontraktet och hanen tillfaller mig allternativt att fodervärden får möjlighet att köpa loss katten till ett marknadspris för avelshane. Kattens välbefinnande är det viktigaste för mig så vi får hitta en bra lösning tillsammans!


Normalt överlåts katten till fodervärden efter kastration som bekostas av fodervärden.


Kan jag ångra mig?


Ja, det kan du, men precis som när du köper en egen katt är det ett stort  ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte ett dugg om att jag står som ägare - den kommer att se Dig som sin matte eller husse. Ta inte en foderkatt "på prov" utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer än ett kattköp. Alla katter är värda lyckliga och långvariga hem!


Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse. Men viktigast är att du och jag kan ha en dialog med varandra så får vi tillsammans hitta den bästa lösningen. Men du kan inte räkna med att jag omedelbart kan ta hem katten då jag måste tänka på hela min kattgrupps välbefinnade. Det går inte att överlåta ett fodervärdskontrakt till någon annan utan kontraktet är bundet mellan ägaren/uppfödaren och fodervärden.

Alla ev lösningar sker efter överenskommelse med mig förståss!


 Vem passar att vara fodervärd?


Kanske älskar du katter, men vet inte något om hur man ställer ut eller tänker vid avelsarbete. Kanske funderar du på att köpa en hona och sedan ta en kull kattungar för att det är gulligt eller för att du/barnen vill uppleva detta livets mirakel en gång.

Då är det ett bättre allternativ att ta en katt på foder av en kunnig uppfödare som har information om hur du undviker inavel och rasrelaterade sjukdomar samt har insikt i vilka obligatoriska tester som behövs.


Eller kanske är du intersserad av att lära dig mer om avel och utställning innan du själv påbörjar din egna resa som kattuppödare. Jag ger dig hjälp och vägledning under vårt sammarbete. En av mina kullar kan vara en bra första kull för dig.

Är det utställningar du är intresserad av så kan jag hjälpa till med tips och råd, allternativt följa med.